Οινοποιείο Μορόπουλου

Η οικογένεια Μορόπουλου έχει μακρά παράδοση στην καλλιέργειας αμπέλου στη ζώνη της Μαντινείας, παράγοντας ποιοτικούς καρπούς τις τελευταίες δεκαετίες. Η νέα γενιά, με την στήριξη των γονέων αποφάσισαν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα στην κληρονομιά της οικογένειας και μετέτρεψαν την παλιά οικογενειακή αποθήκη δημητριακών σε σκηνή οινοποίησης για να εκφράσουν τον χαρακτήρα των δικών τους αμπελώνων και τον σεβασμό τους στην αρκαδική γη. Είναι οικογενειακό οινοποιείο, ο πρώτος τρύγος το 2016 ήταν πειραματικός και έκτοτε το οινοποιείο εξακολουθεί να έχει μικρή παραγωγή. Το οινοποιείο βρίσκεται σε σταθερή ανάπτυξη από όλες τις απόψεις, νέες φυτείες, νέο οινοποιείο και σταθερή επέκταση της εξαγωγικής και εγχώριας εμπορικής στρατηγικής. Σήμερα, το οινοποιείο εξάγει στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και πρόσφατα τη Νορβηγία.

 

Όπως ήδη γνωρίζετε, η Μαντινεία είναι μια από τις πιο ψυχρές αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας, παρά το σχετικά χαμηλό γεωγραφικό της πλάτος. Οι ψυχρές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αργούν να ωριμάσουν αρκετά ώστε τα σταφύλια να διατηρήσουν τη χαρακτηριστική τους οξύτητα και η συγκομιδή μπορεί μερικές φορές να φτάσει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, που είναι συνήθως η τελευταία συγκομιδή της χώρας.

 

Καλλιεργούμε 120 στρέμματα αμπέλου σε μεγάλα υψόμετρα (680-700μ) σε καλά στραγγιζόμενα βραχώδη αργιλώδη και αργιλοπηλώδη εδάφη και ένα σημαντικό μέρος είναι υπό βιολογική πιστοποίηση. Πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε μικρές οινοποιήσεις για κάθε αμπελοτεμάχιο ξεχωριστά μετά από αυστηρή επιλογή δημιουργώντας μια ποιοτική βάση και εκτιμώντας της δυνατότητες του.

 

Παράγουμε τρία διαφορετικά κρασιά με βάση το Μοσχοφίλερο: μία ΠΟΠ Μαντινεία, ένα μείγμα επιλεγμένων σταφυλιών που οινοποιούνται σε δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα, μια ροζ εκδοχή αυτής της πολυδιάστατης ποικιλίας το οποίο προκύπτει μετά από μακρά διαβροχή με το δέρμα και ένα , όψιμης συγκομιδής, Μοσχοφίλερο που ονομάζεται Νοέμβρης.

 

Πρόσφατα λανσάραμε μια έκδοση καθυστερημένης κυκλοφορίας του κλασικού ΠΟΠ Μαντινείας, 3 σοδειές αργότερα από την τρέχουσα και πειραματιζόμαστε με μια λαμπερή εκδοχή και μια παλιά έκφραση από ένα μονοποικιλιακό αμπελώνα ! Τα κρασιά έχουν επίσης αναγνωριστεί για σημαντικά επιτεύγματα και υψηλές βαθμολογίες σε διεθνείς διαγωνισμούς όπως Decanter, Texsom και Concours Mondial Bruxelles.

 

Έχουμε μια γόνιμη συνεργασία με έναν νέο αξιόλογο και πολλά υποσχόμενο οινολόγο που διαθέτει η χώρα μας τον ΛΕΥΤΈΡΗ ΑΝΑΓΝΏΣΤΟΥ όπου πειραματιζόμαστε πολύ, τόσο στον αμπελώνα όσο και στο οινοποιείο, προσπαθώνταςς να δώσουμε μια νέα όψη έκφρασης σε μια από τις πιο δημοφιλείς ελληνικές ποικιλίες. Πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια εκφράζει τον ορισμό ενός ελληνικού boutique οινοποιείου καθώς η οικογένεια μας καλλιεργεί τη δική της γη, είναι μια μικρής κλίμακας παραγωγή, και θυσιάζεται σε μια πανομοιότυπη ποικιλία στη γενέτειρά της.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Οινοποιείο Μορόπουλου
Νεοχώριο Τρίπολης ΤΚ 22100

Τηλ.:
+30 6972 093155
Website:
http://www.moropoulos.gr/
Email:
info@moropoulos.gr
Social:
Facebook Instagram