Οινοποιείο Γαβαλά

Το οικογενειακό οινοποιείο Γαβαλά , ένα από τα παλαιότερα στο νησί, βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό Μεγαλοχωρίου Σαντορίνης. Ο στόχος της οικογένειας είναι η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του εδάφους της Σαντορίνης. Ο Γιώργος Γαβαλάς είναι η 4η γενιά οινοποιών μαζί με τον Βαγγέλη που αποτελεί την 5η γενιά.

 

Με σεβασμό στις τοπικές ποικιλίες το οινοποιείο εστιάζει στην παραγωγή περιορισμένης ποσότητας φιαλών. Οι βασικές ποικιλίες που οινοποιούνται είναι το Ασύρτικο, το Αηδάνι, η Μαντηλαριά και το Μαυροτράγανο. Επίσης , με σκοπό να αναδείξουμε τον πλούτο του αμπελώνα, είμαστε το μοναδικό οινοποιείο που επεξεργάζεται τις σπάνιες ποικιλίες Κατσανό, Γαϊδουριά και Βουδόματο.

 

Η παραγωγή μας σήμερα ανέρχεται σε περίπου 80.000 -100.000 φιάλες και διανέμεται σε όλη την Ελλάδα καθώς και σε 9 χώρες στο εξωτερικό.

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ
Τέλη του 18ου αιώνα – Η αρχή
Το οινοποιείο ιδρύθηκε από τον οινοποιό πρώτης γενιάς που παρήγαγε κυρίως κρασί για την οικογένειά του, αλλά πουλούσε επίσης ένα μέρος του.

1920 – Εξαγωγή στην Αίγυπτο
Μέχρι τη δεκαετία του 1920 υπήρχε διανομή κυρίως σε πελάτες σε ολόκληρο το νησί της Σαντορίνης, καθώς επίσης και στην πόλη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο.

 

1930 – Διανομή στην Αθήνα
Αργότερα, το 1930 ξεκινήσαμε να στέλνουμε το κρασί στην Αθήνα και τον Πειραιά. Η διαδικασία αποστολής θα μπορούσε να περιγραφεί ως γιορτή. Από τις Κάναβες, τα μουλάρια φόρτωναν δέρματα κατσίκας που ήταν γεμάτα κρασί και τα μετέφεραν στο λιμάνι των Φηρών, σε βαρέλια των 600 κιλών (που ονομάστηκαν βόμβες). Στη συνέχεια, τα βαρέλια μεταφέρονταν σε μικρά σκάφη (καΐκια) και πήγαιναν στο λιμάνι του Πειραιά.

 

1998 – Πρώτη εμφιάλωση
Για πρώτη φορά το 1998, η οικογένεια μας εμφιάλωσε τη δική μας παραγωγή ”Vinsanto” και ”Σαντορίνη” στο μικρό αλλά μοντέρνο οινοποιείο-Καναβά στο Μεγαλοχώρι.

 

​2004 – Διαμόρφωση επισκέψιμου χώρου
Το 2004 το οινοποιείο μετασχηματίστηκε έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενεί γευσιγνωσίες κρασιού και ξεναγήσεις. Σήμερα είναι διαθέσιμο σχεδόν όλο το χρόνο, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να το επισκεφθούν και να έχουν μια εκτεταμένη εμπειρία στα κρασιά της Σαντορίνης.

 

2006 – Αναβίωση Κατσανό
Το οινοποιείο έκανε την πρώτη προσπάθεια αναβίωσης αυτής της σπάνιας γηγενούς ποικιλίας που καλύπτει μόλις το 1% ολόκληρου του αμπελώνα του νησιού. Σήμερα, είμαστε το μόνο οινοποιείο που οινοποιεί το Κατσάνο με πολύ περιορισμένη παραγωγή 4.000 φιαλών.

 

2013 – Νέες ετικέτες
Εκείνη τη χρονιά ξεκινήσαμε μια σειρά νέων ετικετών, που καλύπτουν όλο το εύρος των τοπικών ποικιλιών. Συγκεκριμένα, παρήχθησαν 3 νέες ετικέτες, Βουδόματο, Μαυροτράγανο και Ασύρτικο με γηγενείς ζύμες.

 

Σήμερα
Σήμερα το οινοποιείο παράγει 10 διαφορετικές ετικέτες, όλες από γηγενείς ποικιλίες, με συνολική παραγωγή περίπου 80.000 – 100.000 μπουκάλια.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Οινοποιείο Γαβαλά
Μεγαλοχώρι, Σαντορίνη 84 700, , Ελλάδα

Τηλ.:
+30 22860 82552
Email:
info@gavalaswines.gr
Website:
https://el.gavalaswines.gr/
Social:
Facebook Instagram