Οινοποιείο Ακριώτου

Το 2015 η Βασιλική Ακριώτου, οινολόγος με εργασιακή εμπειρία σε οινοποιία της Στερεάς Ελλάδας από το 1997 παίρνει την απόφαση να δημιουργήσει την πρώτη δική της σειρά κρασιών θέλοντας να αποτυπώσει σε αυτά τόσο την εμπειρία της από την μακρόχρονη παρατήρηση του αμπελώνα της Στερεάς Ελλάδας όσο και την άποψη της για τις αγαπημένες της ποικιλίες σταφυλιού.

 

Έτσι λοιπόν προκύπτουν οι «Ορειβάτες» μια σειρά κρασιών της οποίας το όνομα «δηλώνει» τον δύσκολο δρόμο που πρέπει να διανύσει κάποιος για την παραγωγή ενός κρασιού υψηλού επιπέδου.

 

Στις ιστορικές Πλαταιές Βοιωτίας, στους πρόποδες του όρους Κιθαιρώνας και σε υψόμετρο 280 έως 380μ. βρίσκεται ο ιδιόκτητος μικρός οικογενειακός αμπελώνας. Παρομοίως και οι συνεργαζόμενοι αμπελώνες που τους επιβλέπει η ίδια.

 

Όλοι οι αμπελώνες που έχουν βόρειο – βορειοανατολικό προσανατολισμό βρίσκονται σε περιοχή που χαρακτηρίζεται από τους κρύους και υγρούς χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια.

 

Εδώ καλλιεργούνται οι ελληνικές  ποικιλίες Σαββατιανό, Ασύρτικο και Μαλαγουζιά και οι γαλλικές Syrah, Merlot και Cabernet Sauvignon .Το Pinot Noir προέρχεται από  συνεργαζόμενο αμπελώνα στην ορεινή Αιγιαλεία  σε υψόμετρο 700 μ.

 

Οι αμπελώνες του Σαββατιανού με ηλικία 40 έως 60 ετών είναι φυτεμένοι με τον παραδοσιακό τρόπο φύτευσης (Κύπελα). Η χαμηλή στρεμματική τους απόδοση  600 έως 800 Kg/στρέμμα, είναι εμφανής στο τελικό προϊόν.

 

Οι υπόλοιποι αμπελώνες είναι νεότεροι, με ηλικία 12 έως 15 ετών και οι στρεμματικές τους αποδόσεις κυμαίνονται  μεταξύ 900 έως 1200Kg/στρέμμα.

 

Το μικρό οινοποιείο δημιουργήθηκε στις αρχές του 2017 σε μια παλιά αποθήκη στην άκρη των Πλαταιών όπου στον μικρό κομψό του εσωτερικό χώρο φιλοξενούνται μικρές ανοξείδωτες δεξαμενές οι οποίες εξασφαλίζουν  ποιοτικές μικροοινοποιήσεις ανά ποικιλία.

 

Στις αρχές του 2018 ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη το επισκέψιμο τμήμα του οινοποιείου καθώς και η τελική διαμόρφωση  όλων των εξωτερικών χώρων, έτσι ώστε οι μελλοντικοί επισκέπτες να απολαμβάνουν όχι μόνο τις γευστικές δοκιμές των κρασιών αλλά και την υπέροχη θέα στις ιστορικές τοποθεσίες της περιοχής.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Οινοποιείο Ακριώτου
Πλαταιές Βοιωτίας

Τηλ.- Fax:
+30 22210 30321
Email:
info@akriotouwines.gr
Website:
https://akriotouwines.gr/