Λίγα λόγια για τον Mark Andrew MW
Ο Mark Andrew MW είναι ο ιδρυτής του περιοδικού Noble Rot που αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση στα κλασικά οινικά media και κυκλοφορεί σε 20 χώρες σε όλο τον κόσμο. Είναι επίσης ιδιοκτήτης στο ομώνυμο βραβευμένο wine bar/restaurant του Λονδίνου. O Mark αγαπάει ιδιαίτερα τα παραδοσιακά, “χειροποίητα” κρασιά τερουάρ.
Η εισήγηση θα γίνει στα αγγλικά.
Λίγα λόγια για τον Γιάννη Καρακάση MW
Ο Γιάννης Καρακάσης MW (Master of Wine) είναι ένας από τους 389 Masters of Wine στον κόσμο.
Γράφει για το κρασί, συμβουλεύει και εκπαιδεύει. Είναι ο ιδρυτής του blogkarakasis.mw. Παράλληλα έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα δύο βιβλία: το e-book The Wines and Vineyards of Greece 2017 και τα Φυσικά κρασιά στην Ελλάδα.
Eίναι σύμβουλος οίνου σε ομίλους ξενοδοχείων και εστιατορίων εντός και εκτός Ελλάδας και συνιδιοκτήτης της σχολής κρασιού First Growth στην Κύπρο.
Παράλληλα είναι ο ιδρυτής του νέου διαγωνισμού κρασιού 50 Great Greek Wines
Με την χρήση της εξαιρετικής πρώτης ύλης Sauvignon Blanc από τους αμπελώνες του Κτήματος Πυργάκη στον Ασπρόκαμπο Νεμέας έγιναν μικροοινοποιήσεις εμβολιάζοντας με:
1) Saccharomyces cerevisiae,
2) Saccharomyces cerevisiae ειδικά επιλεγμένου για έκφραση θειολών,
3) Saccharomyces pastorianus,
4) συνεμβολιασμό Saccharomyces cerevisiae ειδικά επιλεγμένου για έκφραση θειολών μαζί με Saccharomyces pastorianus,
5) Saccharomyces bayanus, καθώς και
6) αυθόρμητη αλκοολική ζύμωση με γηγενείς από ζυμομύκητες.
Στο master class θα δοκιμάσετε τα κρασιά που παράχθηκαν για να δείτε / μυρίσετε τις διαφορές. Επίσης θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των κλασικών αναλύσεων αλλά και της περιεκτικότητας σε θειόλες. Επίσης θα παρουσιαστούν αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων που δείχνουν πως/και αν επικρατεί το κάθε είδος στο εν ζυμώσει γλεύκος, ανά περίπτωση.
Οπως αναφέρει ο Γ.Κοτσερίδης, πολλές φορές εμβολιάζουμε με κάποιο είδος ή στέλεχος αλλά δεν επικρατεί αυτό και τελικά έχουμε την ψευδαίσθηση ότι ‘η ζύμη μας’ είναι πολύ καλή και την εμπιστευόμαστε κάθε χρόνο…
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια μελέτη δε μένει στα συρτάρια ερευνητικών εργαστηρίων αλλά βλέπει το φως της μέρας στο πλαίσιο μιας πολυπληθούς έκθεσης κρασιών. Ο Γ. Κοτσερίδης ενημερώνει ότι αυτή θα είναι μόνο η αρχή για μια σειρά εκπαιδευτικών εργαστηρίων με εξωστρεφή χαρακτήρα.
Το αποτέλεσμα της έρευνας είναι μία συνεργασία μεταξύ του Γιώργου Κοτσερίδη, του Κτήματος Πυργάκη, μέλους του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδας, του Εργαστηρίου Οινολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και δύο ιδιωτικών εταιρειών.