Master Classes 2020!

Δεν χάνονται!

Small is beautiful

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, ώρα 14.00-15.00
Why artisanal wineries are critical to the future of Greek wine.

Λίγα λόγια για τον Mark Andrew MW

Ο Mark Andrew MW είναι ο ιδρυτής του περιοδικού Noble Rot που αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση στα κλασικά οινικά media και κυκλοφορεί σε 20 χώρες σε όλο τον κόσμο. Είναι επίσης ιδιοκτήτης στο ομώνυμο βραβευμένο wine bar/restaurant του Λονδίνου. O Mark αγαπάει ιδιαίτερα τα παραδοσιακά, “χειροποίητα” κρασιά τερουάρ.

Η εισήγηση θα γίνει στα αγγλικά.


Εισηγητής: Mark Andrew 
Master of Wine
Κόστος συμμετοχής: Το σεμινάριο είναι δωρεάν
Συμμετοχή: Στις δηλώσεις συμμετοχής σειρά προτεραιότητας έχουν οι εγγεγραμμένοι στο σεμινάριο “Όλα τα Κρασιά Είναι Blends;” του Γιάννη Καρακάση MW. Για αίτηση συμμετοχής παρακαλούμε αποστείλτε email στη διεύθυνση events@smoe.com.gr
ΚΑΝΤΕ ΤΩΡΑ ΠΡΟΕΓΓΡΑΦΗ

MASTER CLASS // Όλα τα κρασιά είναι blends;

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, ώρα 15.00-16.30
Ασύρτικο 100% ή με ένα ποσοστό Μαλαγουζιάς, Ξινόμαυρο μονοποικιλιακό ή μαζί με Νεγκόσκα; Σε ένα, κατά την προσφιλή του συνήθεια ανατρεπτικό masterclass, o Γιάννης Καρακάσης MW παρουσιάζει τo ερώτημα του blending στις ελληνικές ποικιλίες και θέτει το πλαίσιο για συζήτηση μέσα από μία τυφλή γευσιγνωσία 12 κρασιών πάνω σε 6 βασικές ποικιλίες. Μία γευσιγνωσία που θα ιντριγκάρει και το μυαλό αλλά και τους γευστικούς σας κάλυκες.

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Καρακάση MW

Ο Γιάννης Καρακάσης MW (Master of Wine) είναι ένας από τους 389 Masters of Wine στον κόσμο.

 

Γράφει για το κρασί, συμβουλεύει και εκπαιδεύει. Είναι ο ιδρυτής του blogkarakasis.mw. Παράλληλα έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα δύο βιβλία: το e-book The Wines and Vineyards of Greece 2017 και τα Φυσικά κρασιά στην Ελλάδα.

 

Eίναι σύμβουλος οίνου σε ομίλους ξενοδοχείων και εστιατορίων εντός και εκτός Ελλάδας και συνιδιοκτήτης της σχολής κρασιού First Growth στην Κύπρο.

 

Παράλληλα είναι ο ιδρυτής του νέου διαγωνισμού κρασιού 50 Great Greek Wines

Εισηγητής: Γιάννης Καρακάσης
Master of Wine
Συμμετοχή μόνο με ηλεκτρονική προεγγραφή
Κόστος συμμετοχής: 40 ευρώ
ΚΑΝΤΕ ΤΩΡΑ ΠΡΟΕΓΓΡΑΦΗ

Master Class και γευσιγνωσία.

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, ώρα 13.00-14.00
Η επίδραση διαφορετικών ειδών ζυμομυκήτων στο άρωμα των οίνων.

Με την χρήση της εξαιρετικής πρώτης ύλης Sauvignon Blanc από τους αμπελώνες του Κτήματος Πυργάκη στον Ασπρόκαμπο Νεμέας έγιναν μικροοινοποιήσεις εμβολιάζοντας με:

 

1) Saccharomyces cerevisiae,

2) Saccharomyces cerevisiae ειδικά επιλεγμένου για έκφραση θειολών,

3) Saccharomyces pastorianus,

4) συνεμβολιασμό Saccharomyces cerevisiae ειδικά επιλεγμένου για έκφραση θειολών μαζί με  Saccharomyces pastorianus,

5) Saccharomyces bayanus, καθώς και

6) αυθόρμητη αλκοολική ζύμωση με γηγενείς από ζυμομύκητες.

 

Στο master class θα δοκιμάσετε τα κρασιά που παράχθηκαν για να δείτε / μυρίσετε τις διαφορές. Επίσης θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των κλασικών αναλύσεων αλλά και της περιεκτικότητας σε θειόλες. Επίσης θα παρουσιαστούν αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων που δείχνουν πως/και αν επικρατεί  το κάθε είδος στο εν ζυμώσει γλεύκος, ανά περίπτωση.

 

Οπως αναφέρει ο Γ.Κοτσερίδης, πολλές φορές εμβολιάζουμε με κάποιο είδος ή στέλεχος αλλά δεν επικρατεί αυτό και τελικά έχουμε την ψευδαίσθηση ότι ‘η ζύμη μας’ είναι πολύ καλή και την εμπιστευόμαστε κάθε χρόνο…

 

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια μελέτη δε μένει στα συρτάρια ερευνητικών εργαστηρίων αλλά βλέπει το φως της μέρας στο πλαίσιο μιας πολυπληθούς έκθεσης κρασιών. Ο Γ. Κοτσερίδης ενημερώνει ότι αυτή θα είναι μόνο η αρχή για μια σειρά εκπαιδευτικών εργαστηρίων με εξωστρεφή χαρακτήρα.

 

Το αποτέλεσμα της έρευνας είναι μία συνεργασία μεταξύ του Γιώργου Κοτσερίδη, του Κτήματος Πυργάκη, μέλους του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδας, του Εργαστηρίου Οινολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και δύο ιδιωτικών εταιρειών.

Εισηγητής: Γιώργος Κοτσερίδης
Αναπληρωτής Καθηγητής Οινολογίας και Διευθυντής Εργαστηρίου Οινολογίας και Αλκοολούχων Ποτών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Κόστος συμμετοχής: Το σεμινάριο είναι δωρεάν
Συμμετοχή: Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν με απαραίτητη την ηλεκτρονική προεγγραφή στην έκθεση και δήλωση συμμετοχής στο events@smoe.com.grΘα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
ΚΑΝΤΕ ΤΩΡΑ ΠΡΟΕΓΓΡΑΦΗ